torsdag 23 februari 2012

Dagens boktips

Jag har precis läst färdigt boken "Deep Survival - Who lives, who dies and why" av Laurence Gonzales.

Det är en mycket intressant bok i det att den tar upp det mentala i överlevnad. Hur hjärnan fungerar, hur alla olika delar av hjärnan samverkar till att det går åt helvete eller att man överlever trots att det egentligen inte skulle gå.
Han tar upp exempel på forsrännare som drunknat för att de inte insett att förutsättningarna förändrats till det sämre och hur folk ger sig ut i naturen utan något extra alls.

Han tar upp exempel på folk som gått igenom djungeln barfota eller tagit sig fram med brutna armar och ben på rent "vres".

Nu var ju just denna bok på engelska så det blev lite si och så med förståelsen för medicinska fackuttrycken, men principerna och teorierna gick fram ändå, att allt sitter i huvudet om du vill dö på ett par dagar sittandes på botten i en livbåt full med mat eller om du vill överleva på nästan ingenting.1 kommentar:

  1. Verkar intressant! Själv håller jag på att läsa "How to survive the end of the world as we know it, av James Wesley, Rawles. Överlevnadstekniker och sådant, väldigt givande läsning! Berättar hur skört samhället är bl a.

    SvaraRadera