torsdag 2 februari 2012

Dagens boktips

Nu har jag precis läst färdigt "98.6 the Art of Keeping Your Ass Alive" av Cody Lundin. 
ISBN: 9781586852344. 129 kronor på Bokus.

Boken fokuserar på en sak, det viktigaste i en överlevnadssituation, att behålla kroppsvärmen på RÄTT nivå. Inte för varmt eller för kallt. Kapitel som "Hur du klubbar en krokodil" eller "Hur du grillar en bäver" finns inte med alls. 

De flesta personer räddas inom 72 timmar, och så länge överlever du på "rent vres", bara du inte frusit ihjäl innan dess. Fixa skydd mot vinden och regnet. Få igång en eld, trolla fram lite vatten och "Party On". 

Enligt boken måste man rena vatten femtioelva gånger, med Jod, Klor, Hokuspokuspiller osv. I Sverige går det för det mesta att dricka vattnet direkt från sjön. Det bästa är dock att koka vattnet, som Harry Sepp brukar säga "Big bubbles, no troubles".

Vissa överlevnadsgurus säljer egendesignade prylar som de påstår är det enda som gör att du överlever. Überhäxmästare när det gäller "köp min pryl eller dö" är naturligtvis Bear Grylls.

Cody Lundin plockar ihop sina prylar själv från ICA och släpar runt på en trettio år gammal Morakniv så problemet med "köp min pryl eller dö"-reklamen finns inte. Enligt boken sitter kunskapen i huvudet, inte i en "Ultimate Survival Knife".


Boken har en del pajasaktiga bilder, men man måste inte titta på dem. Den är "amerikansk" i vissa lägen men det han tar upp är relevant även i svensk miljö. :) 

1 kommentar:

  1. Kul att du också gillar Cody. Jag är ett stort fan av honom :)

    Ska ta och beställa den där boken. Tack för tipset!

    //Per

    SvaraRadera