lördag 14 september 2013

Tre olika

Visst kan man köra Trangia som vem som helst, men vill man testa lite kan man bygga själv eller köra köpe.

Test nummer ett är den klassiska "skär sönder en drickaburk och gör småhål"-varianten. När jag gör nästa version skall jag göra ett mindre hål i toppen och använda en halv Esbit som förvärmning. Ett alternativ är att lägga brännaren på t.ex. ett färgburkslock och elda förvärmningen där.
Stöden är av tillböjda gardinkrokar, smart va?
Vad går den på? Glömde det, helt vanlig rödsprit alltså. Femkronan täcker påfyllningshålet på ovansidan, därav namnet "penny stove". Min modell borde alltså heta femkronorsbrännare :)Test nummer två är ett Optimus 111, även om Försvarsmakten har ett annat namn på det. Civilförsvarsföreningen fick det av Försvarsmakten. Av någon outgrundlig anledning delar FMV/Log ut skrotiga prylar till föreningarna men det som är flång nytt, helt NIB, säljs på Trattis.
Whatever, efter lite lysfotogen (INTE rödsprit) i hål A och rödsprit i hål B (det går bra att hälla direkt ur säkerhetsflaskan) surrade den i gång. OK, det var lite flammande rödsprit i början, men det var för att jag skruvade på för tidigt men det gjorde inget.

Är det då ett bra kök? Visst, det väger som en stridsvagn, ser ut som något en "steam punk"-nerd konstruerat och är fipplig med dubbla bränslen osv. men det är en sanslös effekt i det. En braohagrej, i synnerhet om vikten inte är ett skallkrav. Att den ser ut som den varit med i slaget om Stalingrad är "patina" ;)
Test nummer tre är Notkocher 71, en Schweizisk militärvariant. En burk med etanol i geleform, ett ställ och inget mer. Det finns ett kokkärl till denna som ser ut som en termos med kork-kork och en hylsa att ställa köket i. Googla "Swiss volcano stove".
Instruktionen var enkel. Ta av locket, ställ på kransen, ställ på kokkärl, tänd.När du skall släcka det är det lika enkelt. Putta bort kransen (jag tror det, för det stod på franska, tyska och italienska), sätt på locket.
Jag puttade av kransen med grytan och ställde den direkt på burken i några sekunder. Klart. Det sitter en packning i locket som kanske inte tycker om värme.
Vilken lösning är bäst? De är alla bra på olika sätt. Drickaburksmodellen är extremt lätt när man får till förvärmningen. Notkocher 71 och en passande gammal konservburk blir ett enkelt kök att ha i jaktryggan. Optimus är robust på alla sätt.
Hur får man då tag på dessa kök, om man nu vill ha ett eller fler.
Drickaburken bygger du själv. Googla på Penny stove eller Pepsi stove. det finns tusen varianter.
Optimus 111 (och liknande modeller) finns på t.ex. Addnature eller på Tradera/ Blocket eller överskottsbutiker.
Notkocher 71 hittade jag på Ebay. Diverse utländska utiskogenbutiker och surplusbutiker har dem också.

I morgon blir det nya trix.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar