tisdag 31 januari 2012

Elden

När människan lärde sig hantera elden vann den en fördel mot alla andra. De behövde inte längre äta Bullens Pilsnerkorv kall. Just exakt så var det. Varm mat sönderdelas lättare i magen och näringsämnena tas upp lättare i tarmen. En människa som åt varm mat behövde mindre mage för att få i sig lika mycket energi som en kallmatsätare, alternativt fick i sig mer näring och orkade då springa längre/ snabbare.

Så, den som inte kan göra eld dör, alla dör ju någon gång, men den eldlöse dör först.
Det finns ungefär femtioelva sätta att göra eld på, och ja, det går att gnida pinnar mot varandra och få eld. Jag skall visa lite olika metoder vartefter. Här kommer bara några få exempel.Längst till vänster är en Spark-Lite. Snurra på hjulet, få gnistor, tänd bomullstussen. Denna finns i Flygvapnets nödsats.

I plastburken finns Stormtändstickor. Just denna modell brukar kallas "NATO Lifeboat Matches" och har lite mer spunk är Solstickans stormtändstickor.

Vanliga tändstickor vet ni hur de ser ut, tändaren likaså.

Prytteln längst till höger är en modern variant på eldstål. Skrapa med plåtbiten på den svarta staven, få gnistor, tänd i t.ex. näverspån, bomull, tampong, smulad enbark mm.

Om ni använder något av dessa redskap eller en Polynesisk eldkolv väljer ni själva. Tänk på två saker. Håll prylarna torra (eldstålet funkar även om det badat) och lär er använda dem.

Ett litet bra tips är att sätta fast eldstål, kniv och visselpipa på flytvästen om du skulle välta kanoten, förlora allt och få simma iland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar